Logikus

Logikus

Így jár, aki hamisít

2015. május 31. - logikus4

A hír teljes szövege, hogy ne kelljen lapozgatni:

Így jár, aki a melegjogokért tüntet Moszkvában

Nyikolaj Alekszejev a melegjogokért tartott ma be nem jelentett tüntetést a moszkvai polgármesteri hivatal előtt.
Miután egy motoron ülve füstgránátot eresztett ki, megtámadta két férfi, majd a rendőrök elfogták, és kivitték a térről.

Fotó: Szergej Ilnyickij


Kíváncsi vagyok

Kíváncsi vagyok, mit szólna például a magyar rendőrség, ha a heterojogokért tartana valaki be nem jelentett tüntetést, mondjuk a budapesti polgármesteri hivatal előtt. Motoron ülve, füstgránátot kieresztve. Szájtátva néznék? Tapsolnának neki? Csak kérdezem.

Megtámadná két férfi (önbíráskodó heterofóbok?). Megjelennének rendőrök (vagy már ott lennének az egyfős tüntetés kezdetétől). És el akarnák távolítani (azt nem tudjuk, hogy csak őt vagy a támadóit is), mert enélkül aligha került volna sor erre a jelenetre. A tüntető ellenállt (lásd a fotót a fent jelzett linken), ez a fénykép alapján nyilvánvaló, aligha jókedvében viszi őt négy rendőr a végtagjainál fogva, egyikük sem tűnik vidámnak.

Felületes, célzatos hír. Ezen a ponton indítottam el ezt a blogomat.

Nézzük tovább a hírt

Az Index fényképén látszik, hogy egyből ott termett valahogy néhány fotós. Egyikük a fénykép jobb alsó sarkában látható. Másik az Indexen közölt fénykép szerzője, Ilnyickij. A háttérben is megörökíti valaki a jelenetet, sárga mobillal. Balról is belóg a képmezőbe valakinek a keze, egy kézikamera szíjával. Összesen 2 kamera, 1 mobil, és a leközölt fénykép szerzője. Ja, nem. Jobb oldalt, a kamera fölött egy mobilos kéz, a rendőr háta mögött még egy kamera + még egy, a jobb felső sarokban. Azt a mindenit, egy szál tüntető, és legalább 4 kamera + 2 mobil figyeli a sorsát + a hírhez tartozó fénykép szerzője.

Leszögezhetjük, hogy ez nem magányos tüntetés volt, a kék trikós főszereplőt legalább négyen kísérték.

És ott egy tüntető hölgy is, jókora táblával a kezében, azt se két perc alatt készítették. A tábla felirata érdekes lehet, sajnos nem tudok oroszul.

Nézzük, honnan vette át a hírt az Index

A magyar sajtószokásokat követve a hír szerzője ugyanis nem közölte a forrását/forrásait.

A Google révén alighanem ez az eredeti hír. A fényképet keresve csupa holland nyelvű beszámolót találni, ez tűnik a legrégebbinek.

Itt az eredeti hírben közölt fénykép, ezen például a balról belógó kamera márkája is kivehető: Sony.

Magyarra ferdítve

A holland hír szövege a Google magyarra fordításában:

Letartóztatások illetéktelen meleg büszkeség Moszkva

<fotó> A rendőrség elleni LMBT aktivista Nikolai Alekseev on. EPA / Szergej Ilnitsky

Az orosz főváros, Moszkva, tizenöt embert tartóztattak során a meleg büszkeség, hogy a városi tanács nem adott engedélyt. A város központjában volt zavargások között homoszexuális jogokat és ellenfelei nacionalista szög. Azon orosz média beszámolt szombaton.
A meleg aktivisták gyűlt össze a Tverskajaplein. Egyikük érkezett négykerekű felhajtja a tér tűzijáték és füst bomba, a rendőrség szerint. Aztán történt intézkedés. Általános gyakorlat Oroszországban, hogy tüntetők őrizetbe engedélyezett tüntetésekről.

A város önkormányzata Moszkvában a tizedik egymást követő évben, engedély nélkül megszervezni a meleg büszkeség. A szervezők megvan a bíróságra, de akik a város ugyanaz. (Reuters)

Angolra fordítva

Angolra sokkal jobban fordít a Google:

Arrests in unauthorized gay pride Moscow

Police tackle LGBT activist Nikolai Alekseev on. EPA / Sergei Ilnitsky

ABROAD In the Russian capital, Moscow, fifteen people arrested during a gay pride that the city council had not given permission. In the center of the city were riots between gay rights activists and opponents of nationalist angle. On that Russian media reported Saturday.
The gay activists had gathered at the Tverskajaplein. One of them came on a four-wheeler driving up the square with fireworks and smoke bombs, police said. Then action was taken. It is common practice in Russia that demonstrators are arrested in unauthorized demonstrations.

The city government in Moscow for the tenth consecutive year, no license to organize a gay pride. The organizers got it to court, but who put the city in the same. (Reuters)

Ha hihetünk a holland hírnek, akkor

1) EPA = European Pressphoto Agency _ Professional News Photography Worldwide. A hírben közölt fényképet nem arra járó valaki készítette, hanem hivatásos fényképész. Ejnye, valahogy ezt is levágta az indexes hír szerzője. Három betűt: EPA. Talán nem volt elég hely neki.

2) Nem csak Nyikolaj Alekszejevet tartóztatták le, hanem 15 embert. Hmmm... Jókora eltérés. Nem a 15-1=14 különbség a szembeötlő, hanem a 15:1 arány.

3) Egész pontosan a fővárosi közgyűlés (city council, valószínűleg a moszkvai önkormányzat illetékes osztálya) nem adott engedélyt a tüntetésre. És ez már tíz éve így megy. A tüntetés szervezői bíróságra is vitték a kérdést, de az ellenük ítélt. Tehát ez bejelentett, de nem engedélyezett tüntetés volt. Ejnye, az Indexen nem ez jelent meg...

4) A melegaktivisták a Tverszkaján gyűltek össze. Egyikük minitraktort (lásd lejjebb) vezetett a térre, tűzijátékokkal és füstbombákkal. Az Indexen ez már motor és szingli füstgránát.

5) Oroszországban az a szokás, hogy a nem engedélyezett tüntetések résztvevőit letartóztatják. Csak hogy egyértelmű legyen: ez nem csak a melegaktivisták megmozdulásaira igaz. Ezen a ponton az Index hírének a címe már téves. Pontosítsunk: hamis.

Hülye angolok, angol hülyék

Itt egy mintaszerű beszámoló az eseményről, pár órával később készítették (az Indexszel közel egyidőben), videóval:

Arrests at Moscow gay pride rally

Russian police have detained several gay rights activists for attempting to stage an unauthorised gay pride rally in central Moscow, as well as detaining several anti-gay Orthodox religious counter-demonstrators.
Up to 14 people were arrested, including Orthodox activists.

Caroline Wyatt reports.

Tehát az általam feltételezett homofóbok azok ortodox vallásos ellentüntetők voltak, és közülük is többet letartóztattak. A videóból az is kiderül, hogy az ellentüntetők vezetőjét is elvitték. Látható, hogy a "négykerekű" az minitraktor, három aktivista ült rajta, Alekszejev leghátul, és többen is rájuk rontottak az ott várakozó ellentüntetők közül, nem csak férfiak. A füstgránát az füstfáklya volt. A fénykép alapján véres kendőnek tűnt a fehér szövetdarab Alekszejev kezében, a videó alapján egyértelmű, hogy a füstfáklya festette vöröses narancssárgára.

Ez a legkevésbé sem spontán tüntetés és a legkevésbé sem spontán ellentüntetés volt, hanem mostanra megszokottá vált meccs, tüntizők + ellentüntizők + sünök között, gyakorlott közvetítőkkel.

Néhány tanulság

Mindezek alapján jövőre ugyanott, ugyanilyen esemény várható. Melegjogi tüntetésre készülnek majd. Nem engedélyezi a moszkvai önkormányzat, mégis megtartják. Ellentüntetők várják őket, és a rendőrség is felkészülten várja a felhajtást.

Jópáran készítenek majd fényképes-videós beszámolót, köztük hírügynökségek oda küldött szakemberei. Az eseményről beszámol a nyugati sajtó egy része.

Átveszi a hírt az Index? Lenyeli a forrásokat? Elhallgatja a történtek fontos részleteit? Jókorákat ferdít a történteken? Hamisít? A ferdítés egy (nehezen meghatározható) ponton túl már hamisítás.

Néhány gondolat

A magyar bal-, jobb- és akármilyen oldali sajtó csak szökőévente közöl pontos, elfogulatlan hírt vagy cikket.

Ritkán adja meg az információinak forrását, akkor is csak egy helyet említ meg, viszont sűrűn hivatkozik saját korábbi közléseire. Jóindulatúan tételezzük fel azt, hogy azért említenek egyetlen forrást, mert a túlhajszolt, elgyötört, belefásult újságírók nem néznek utána a történteknek, nincs rá idejük, energiájuk, kedvük.

Vajon hasonló okokból keverik össze a tényeket a saját véleményükkel? Gyakorlott újságíró nem tesz ilyet. Az Index hírének szerzője eddig 804 cikket és 1108 posztot jegyez. Gyakorlottnak tűnik.

A magyar sajtó rosszabb esetben elhallgat fontos tényeket. Még rosszabb esetben tendenciózusan ferdít. Mostanra ez már szokássá vált baloldalon, jobboldalon, liberális és konzervatív szerzőknél egyaránt. Etetik az olvasóikat. Az Index a jobbak közé sorolható, általában csak finoman hajlít, nem durván ferdít.

A magyar sajtó tovább züllik, a legliberálisabb orgánumok is eszközökké válnak. A független és pártatlan tájékoztatás ódivatúvá vált. Nem Orbán utasítására, nem holdkórosan vizionált háttérhatalmak machinációinak hatására, hanem konkrét újságírók konkrét napi tevékenysége nyomán, lépésről lépésre emelkedett a hőfok, főtt meg a béka. Egyenként térdelnek le, készségesen, talán még fizetséget sem kérnek.

Néhány lényegtelen részlet, fölösleges vádaskodások megelőzésére

Nekem csak az szúrt szemet, hogy többen is videóztak.

Nem vagyok melegjogi aktivista. Nem vagyok homofób. Nem vagyok újságíró. Gyakran, de nem minden nap olvasom az Indexet. Gyakran megütközök a hírek szereplőinek és szerzőinek hozzáállásán.

Most is szemet szúrt a hír pongyolasága, blogot nyitottam és elkezdtem leírni a rövid nyomozásom eredményeit, a kezdeti bizonytalanságomtól kezdve. Eddig jutottam, a témával nem is kívánok többet foglalkozni, de muszáj lesz.

Néhány érdekes részlet

Hollandok és britek kísérték leginkább figyelemmel a történteket. Ez sem véletlen, az LMBT mozgalmak két európai bástyája ez a két ország.

Az utánközlés gyorsasága alapján egyértelmű. hogy az Index újságírója drótot kapott. A hírforrásokkal való együttműködés az újságírói munka része, ezt nem kifogásolhatjuk. A hírek célzatos torzítása sajnos mindennapos gyakorlattá vált, elítélem, de nem kirívó. A torzítás mértéke felháborító. Pártok szócsöveként használt helyeken, uszító hírportálokon, terroristák toborzóhelyein olvashatók ennyire egyoldalú anyagok. Az Index immár nem csak ollózgat, nem csak pongyola, nem csak a bulvár legaljába sorolható témákat tálal rendszeresen, hanem elszántan használja az erejét ideológiai célokra is. Az ukrajnai eseményekről hasonló elfogultsággal és hasonló hamisítványokkal tudósított, főleg eleinte. Nem sorolok tovább példákat, mert nem az Indexre fújok, a hazai sajtó krémjébe sorolhatjuk, lejárt szavatossága ellenére.

A BBC fent említett cikkébe linkelt áttekintés alapján Oroszországban 1993 óta nem büntetik jogilag a melegeket és a leszbikusokat. A "melegpropagandát" viszont friss törvény tiltja, és sűrűn hoznak más elnyomó intézkedéseket is a szexuális kisebbségek ellen. A társadalom elsöprő többsége erősen ellenzi és megveti az ízlésüktől eltérő szexuális szokásokat, erre jellemző módon egyébként erősen eltér az ortodox keresztények és a muszlimok értékítélete is (az említett áttekintés erre nem tér ki).

A bejegyzés trackback címe:

https://miti.blog.hu/api/trackback/id/tr357506028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása